Arkivet

  • Härligt med höst

    28 september, 2019

    Hösten rullar på, det blir mer färger och pumporna står och "orange:ar" till sig inomhus eftersom vi hade fått en första liten föraning av frost. De växer sig ju inte större då, men vi slipper i alla fall att dom skulle riskera frysa sönder.

    Under hösten går det mesta i dvala och vi kan skörda av det vi sått och ta det lite lugnt. Fördelen med hösten är att den alltid blir som som den ska vara - mörkare, kallare, lite blåsigt och lite regnigt. Precis som det ska vara!

    Höst

  • Och där tog det slut!

    11 oktober, 2019

    Från ena dagen till den andra, helt plötsligt slog frosten till så in i bänken att allt bara skrumpnade ihop och försvann... eller försvann gjorde det ju inte, det står, hänger, ligger en massa frostbitna plantor lite varstans i köksträdgården. Det enda som inte tagit någon skada än är rotfrukterna och potatisen... och ja, persiljan vi låtit stå kvar ser också oförskämt fräsch ut faktiskt!

    Rotfrukterna får stå kvar i några veckor till, om det inte väntas permafrost vill säga. Kanske borde vi fixa någon sorts förvaring ändå av alla morötter, potatisen och palsternackorna. Förra året frös de sönder... Rödbetorna tar vi upp lagom till halloween och lägger in på klassiskt vis, kokvattnet reder vi sedan med lite majsena och så får det agera blod i vår "blodbank" som vi har som en del av halloween-utstyrseln av huset. Upcycling när det kanske inte är som bäst, men mest skrämmande iallafall!

  • Det börjar ta sig!

    26 augusti, 2019

    Nu sitter vi mest och tittar när det växer, klipper gräset och hoppas att allt ska bli så bra som det ser ut. Mja, havtornen är ju inte så prunkande kanske, men med tanke på att det faktiskt är första året vi har några bär kvar alls så är det ju i alla fall ett fall framåt!

  • Skördefesten närmar sig

    21 augusti, 2019

    Nu växer det verkligen så det knakar. Löken har vi plockat upp och det blev en riktigt bra skörd, dom är inte jättestora men det blev ändå helt okay! Och pumporna börjar svälla ute i bädden, det ska bli spännande att se hur stora och många dom blir!

  • I väntans tider!

    20 september, 2019

    Just nu är det inte mycket vi gör i köksträdgården förutom att vänta och då och då plocka in lite potatis, morötter, persilja och en och annan gigantisk zucchini... Zucchini ja, en helt egen historia! Hittills har vi frusit in 9kg riven zucchihi, minst lika mycket ligger på köksbänken och väntar på att rivas och få plats i frysen... en helt galen växt att odla, eller ja framför allt är det en helt galen växt att skörda! 

    För några veckor sedan skördade vi all lök, hängde en och en i uppochnerpåvända elfa-backar för att torka. Blev mycket mer än vad det först såg ut att vara. Det är konstigt det där, hur det kan se lite ut när man precis tar upp det ur landet men sedan verkar vara jättemycket när man får in det i köket. Bra blev det iallafall så nu är problemet bara att förvara dem! Alltså samma problem som vi har med det mesta av det vi skördar allt av för att förvara.

    Kvar i odlingsbäddarna står nu persilja, rödbetor, morötter, palsternacka, potatis och pumpor. Imorse var det spår av frost i gräset och vi fick skrapa rutorna på bilen så ikväll åker pumporna in för att eftermogna inomhus. Persiljan får nog också tas in i dagarna, den ska ju bara hackas ner lite grovt och frysas in sedan.

    Alla rotfrukter får stå kvar en stund till, de skyddas ju av jorden så de mår tydligen bäst där de står så länge kylan inte slår till alltför hårt.

    Vår 45m-rabatt, den som går längs med huset och som vi planerar ska bli en prunkande blomsterrabatt med vinbärsinslag någon dag, den har vi börjat bearbeta mer fokuserat. Jordförbättring står först på agendan och där har vi gjort lite vad vi kan, nu ligger liksom bollen hos maskarna. Vi har ryckt upp allt som växer där och täckt hela rabatten med grönmassa och gräsklipp, tanken är att vi ska fortsätta ösa på med mer grönmassa, löv osv under hösten och kanske även under hela nästa år innan vi hoppas på att jorden nog är såpass bra där att man kan odla där med framgång.

    Om några veckor är det nog läge att vinterbereda bäddarna. Skörda klart och sedan lägga på så mycket grönmassa som möjligt som sedan får ligga där och gotta sig och förmultna till våren. Vitlöksbädden skall förberedas också, så det sedan, när det är dags, bara är att trycka ner vitlöksklyftorna. Vi vill ju sätta vitlöken så sent som möjligt, kanske inte så sent som något år då Anders gjorde hål med spett för att få ner klyftorna i jorden, men nära inpå! 

  • Just nu är det rätt gött!

    7 augusti, 2019

    Allt är sått, allt är pillat med, yviga grenar stöttar upp ärtorna och det ligger ett härligt, tjockt täcke av gräsklipp över alla odlingsbäddarna. Det enda vi behöver göra just nu är att stödvattna lite om det inte regnar på ett tag samt plocka bort enstaka ogräs som envisas med att dyka upp genom täckodlingstäcket, och vänta vänta vänta på att allt ska växa till sig. Ja just det, vi ströskördar lite sockerärtor och vanliga ärtor också, tar in en och annan zucchini som blir för stor och klipper gräset runt bäddarna. Just nu är allt slit och all tid man lagt ner på att förså, förbereda, plantera, sköta om osv den där köksträdgården vi har så värt det! 

    Tyvärr gick vi nog lite väl bananas med tomatodlingen, det är mest en djungel i växthuset just nu och kanske inte så mycket tomater som man skulle kunna tro med tanke på all grönmassa... men det är gott bara det att det växer! Gurkodlingen går bättre, den förser oss helt klart med tillräckligt med gurka för att vi ska känna oss nöjda just nu! Fantastiskt att kunna gå ut på glasverandan och skörda till salladen!

    Vi har börjat plocka in lite fröer av sånt man kan ta frö av också, det känna alltid extra speciellt, att veta att man liksom knyter ihop säcken, för livet vidare utan att på något vis belasta moder jord med mer än något kaffefilter. Inga onödiga förpackningar eller transporter behövs för att vi ska ha vallmo, borstnejlikor, akleja eller blåklint i överflöd till nästa år! Får väl se vad mer det kan tänkas bli frön av...

    Och ja, om det fortsätter som det gör nu så ser det iallafall ut som att vi kommer ha en himla massa pumpor till halloween... det växer så det knakar både i och utanför vår pumpabädd!

  • Nu klart!

    29 juni, 2019

    Så där, nu var alla fröerna och nästan allt av det försådda i jorden. Lite senare än vanligt, men ändå! Skön känsla när den väl är där! Nu är det bara resten kvar! Att underhålla, klippa rent runt och i gångarna, samla ihop och lägga på täckmaterial, rensa lite ogräs, vattna och gödsla. Och ja just det, lägga halm på jordgubbslanden och fixa något klättervänligt till ärtorna. 

    Vi har faktiskt frågat på den närliggande golfbanan om deras gräsklipp kan få agera täckmaterial i vårt trädgårdsland, och jodå, det gick så bra så! Så vilken dag som helst ska vi ge oss ut på golfbanan och samla gräsklipp i ruffen!

    Eventuellt får vi även ta och bygga någon form av nät till det nya jordgubbslandet. De där gossarna vi har älskar jordgubbar, eller ”jobugede” som W säger, H säger något annat, ännu svårare att tyda. Men jordgubbarna ryker när de kommer farandes, både mogna och omogna, hallonen likaså… får kanske bli någon form av ”bur” även där. 

    Gurkorna är uppbundna på  glasverandan, tomaterna som ska husera därinne är även de planterade i sina stora krukor, nu ska vi bara hitta plats för dem… den lilla detaljen! Det enda som står kvar i sina småkrukor är några förskrämda stackars Goji-plantor och några Rosenvial som inte riktigt vet var de ska bo… kanske bredvid växthuset… kanske i långa rabatten norr om huset. Man får välja med omsorg så varken framtida planer, hund eller barn kommer och förstör.

  • Äppel, päppel, pirum, parum!

    13 juni, 2019

    Ja men se på tusan, det kommer några små äpplen på några av våra äppelträd! Grät nästan av lycka när jag såg detta!

    Äpplet på bilden är dock ett av de som inte kommer bli något. Jag har bara ingen bra bild i mobilen, och nu har dom släckt lampan ute så det fanns ingen bättre bild.

  • Det gick ju bra det här!

    10 juni, 2019

    Vi skulle minska ner på köksträdgården… men ack nej… det gjorde vi visst inte.

    Det vi utökat med är dock mest lättskötta grejer, buskar, pumpabädd osv. Och ja, just det, lite blommor… men det är ju sånt som man bara strössel-sår! Inga konstigheter, och då fröerna är ”mat” dvs. linfrö och vallmofrö från Risentas sortiment samt fågelmat-solrosfrön så kan man ju tokså lite sånt bara för skojs skull. Knö en bädd full och se om det gror, vilket det ju gör, oftast mycket bättre än någon liten påse med 25 fröer, alt. 1,5g frö för 25-30 kronor som inte vill sig alls. Sånt är ju bara retligt!

    Fick nog inte riktigt till växtföljden som sig bör i år, men å andra sidan har vi inte odlat superlänge och vi gräver ner både bokashi, grönmaterial och hönsgödsel varje år. Tänker att det nog inte är någon större fara! Var vi ska ha potatisland nästa år är dock en fråga, men det tar vi då!

  • Odlingarna går framåt

    4 juni, 2019

    Uppdateringarna här duggar ungefär lika tätt som blomfröerna vi sådde för en månad sedan gror… men jodå, vi sår och grejar. Har gjort ett nytt potatisland för i år och låter förra årets nya potatisland bli jordgubbsland. Jordgubbsplantorna fixade vi av revor från vårt befintliga jordgubbsland från förra året. Det blev så galet mycket nya plantor så alla fruktträden (8st) har fått en ring av 8-10 jordgubbsplantor kring foten. Nu får vi väl se hur bra de tar sig, men ändå! Testar man inte får man inga!

    I år har vi använt glasverandan som orangeri eller försåddsutrymme flitigt. Käckt också då det är oisolerat så plantorna behöver inte härdas innan utplantering. Vi har börjat odla gurka på glasverandan också, och tanken är att det faktiskt ska få fungera lite som ett orangeri, inte bara matplats. 

    Vi har också tänkt om lite kring odlandet. Förut var det bara fokus på att kunna äta det vi odlade, i år har vi försökt få med mycket mer blommor. Dels för att det är vackert men även för att locka fler bin. Tyvärr kom det ett par ”närapåfrost”-nätter precis efter att vi hade planterat ut alla försådda blomsterplantor så många strök nog med där, men några har klarat sig och det kan ju hända att vi kommer att toppa upp med lite frösådder inemellan också. Man vill ju ha en prunkande blomsteräng!

    Potatisen kom i backen förra helgen, likaså gjorde popcornplantorna och smultronen som killarna var med och försådde för några månader sedan, och tomaterna. Popcornplantorna gillade visst inte den starka vinden vi haft påhälsning av de senaste dagarna, så vi får väl se hur de klarar sig.

    Över lag tycker vi nog att det är lite segt med tillväxten på det man sått i år, trots att jorden är fantastisk och välgödslad. Är det kanske för kallt än så länge? Men persiljan och dillen kommer i alla fall, det känns alltid bra! Och tomaterna verkar trivas i växthuset. På tal om tomater… det såddes, inte oväntat, alldeles för många tomatfröer i år. Så vårt lilla växthus blir tomatmaxat och så även glasverandan och lite krukor utomhus i skyddat söderläge. Vi får väl se hur det går, men det finns ju inte så mycket att förlora på att försöka i alla fall!

    Fruktträden och bärbuskarna får nog inte en lika dignande skörd som de hade förra året. Tror det blev kallt igen precis när de börjat att blomma så de fruktämnen som fanns fick liksom ingen chans. I det nya rabarberlandet, där vi satte ca 20 plantor förra året har 14 plantor överlevt. Många av stjälkarna tog dock stryk i någon köldknäpp innan påsk, men det spelar inte så stor roll i år, vi ska inte skörda av de plantorna än ändå är det tänkt. Lika bra att de får rota sig ordentligt och samla växtkraft. Vi har fler rabarberplantor, och de verkar ge jättemycket skörd i år. Så i år blir det nog övervägande rabarber- och  fläderblomsaft. 

    I helgen som kommer tänker vi nog få ut lite förgrodda dahlia-knölar och så morötter, palsternacka osv. eventuellt även socker- och märg-ärt. Sedan är köksträdgården i stort sett färdigsådd. Eller ja, vi ska göra en upphöjd odlingsbädd för pumpaplantorna vi sått också, men där tänkte vi ta mängder med trädgårdsskruffs och grästuvor vi samlat på hög från när vi startade köksträdgården. Lägga dessa i en lång limpa och sedan toppa upp med superfin jord från vår nya jordfabrik som vi anlade för någon månad sedan. Först skulle pumporna få husera i en pallkrage. Men det blev för många plantor av både pumpa och zucchini i år så då får zucchinin stå i två pallkragar och pumpan får en egen bädd. Förra året grodde inga av pumpafröerna vi satte, i år garderade vi oss och ja, vi får ”bygga ut”!